Accident nuclear a Japó.

L’accident en una central nuclear de la prefectura Fukushima (nord del Japó) és ja el pitjor que s’ha viscut des de la catàstrofe de Txernòbil (Ucraïna) el 1986 i els problemes segueixen agreujant. El sistema de refrigeració d’emergència del reactor 3 ha deixat de funcionar, segons ha informat un responsable de l’Agència de Seguretat Nuclear de Japó. Aquest error, inesperat, se suma als problemes ja soferts en el reactor 1 després del terratrèmol i el tsunami que van assolar el país, catalogats per les autoritats com de categoria 4. Això equival a un “accident amb conseqüències d’abast local” segons l’Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), que contempla com a categoria màxima la 7. Només en dues ocasions s’han registrat accidents pitjors: es tracta de l’explosió a Txernòbil (categoria 7, “accident greu”) i de la fusió, el 1979, d’un reactor a la central nord-americana de Three Mile Island (categoria 5, ” accident amb conseqüències de major abast “). L’Agència de Seguretat Nuclear i Industrial japonesa ha informat que el nombre de persones exposades a la radiació després de l’explosió podria haver arribat a 160.
Després de provar diversos mitjans per a tractar de refredar el nucli, el Govern ha dit que va a tractar d’omplir amb aigua de mar, barrejada amb àcid bòric, l’estructura que conté el reactor. Es tracta d’un mètode “sense precedents”, segons ha dit el portaveu governamental, Yukio Edan, perquè els refrigerants empleats no estan aconseguint el seu objectiu. L’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) ha dit que les autoritats japoneses l’han informat de l’inici del procés, així com d’una reducció en els nivells de radioactivitat en les últimes hores. A la part més positiva, l’operació és possible entre altres coses perquè l’estructura que conté el reactor no té danys, una dada important si les pitjors prediccions es cumblen i el nucli arriba a fondre’s. L’Executiu japonès també ha informat que s’estan preparant per a repartir entre la població propera dosi de iode, un element útil per prevenir el càncer de tiroides, que va ser una de les malalties que més va afectar les persones exposades a les radiacions de Txernòbil.

La situació a Fukushima I, com també es coneix a aquesta central nuclear situada uns 240 quilòmetres al nord de Tòquio, va anar a pitjor en el matí d’aquest dissabte després d’una forta explosió en una torre elèctrica situada a prop del reactor número 1. Es tracta del mateix reactor en el qual el divendres es va elevar de forma alarmant el nivell de radioactivitat i que va obligar a declarar l’estat de “emergència d’energia nuclear” davant la possibilitat de fuites radioactives. Aquest dissabte, l’Executiu de Naoto Kan no ha tingut més remei que reconèixer que hi ha hagut petits fuites radioactives, encara que ha dit que aquests no suposen cap perill perquè, entre altres coses, hi ha acordonat un perímetre de 20 quilòmetres a la rodona (i de 10 quilòmetres en el cas de la central veïna de Fukushima Daini, també amb problemes). Es calcula que 200.000 persones han estat evacuades d’aquesta àrea 170.000 voltant de Daiichi i 30.000 en Daini, segons dades facilitades per l’OIEA-en què només poden entrar els equips d’emergència i experts nuclears.

Reactor 1: L’estructura exterior està seriosament danyada després de la primera de les explosions, així com el nucli i la integritat del combustible. No es té coneixement de la situació de la pressió del vaixell del reactor, però la integritat del vaixell de contenció no està danyada. No hi ha fuga de refrigerant en el recipient del reactor de contaminants. I la central de refrigeració del nucli no funciona. Des que va tenir lloc el terratrèmol, el reactor automàticament deixar de funcionar. Els treballadors continuen injectant aigua per refredar el nucli.

Reactor 2: Igual que el reactor 1, el 2 va deixar de funcionar automàticament després del terratrèmol. El nucli i la integritat del combustible estan danyats. El recipient de contenció està lleugerament danyat. La central de refrigeració del nucli no funciona. Com passa en el primer reactor, en el segon també s’està injectant aigua per refredar el nucli.                                                                                                        

Reactor 3: Els nivells de radioactivitat a la central nuclear d’Fukushima-1 amb prou feines han variat tot i que helicòpters de les Forces d’Autodefensa de Japó han abocat milers de litres d’aigua marina sobre el reactor número tres, segons ha informat aquest dijous la Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO). Com passa en els dos primers reactors, el nucli i la integritat del combustible estan danyats i la central de refrigeració del nucli no funciona. Els serveis d’emergència han detingut temporalment les operacions de refredament amb aigua del reactor 3 de la central nuclear d’Fukushima-1, segons informa la cadena de televisió japonesa NHK.

Reactor 4: La companyia elèctrica de Tòquio (TEPCO) ha confirmat que, tot i que el reactor està apagat, han constatat danys al terrat de l’estructura després d’una explosió. Tant el recipient de contenció com el nucli no estan danyats.

Reactors 5 i 6: Ambdós estan apagats i es manté un nivell suficient del refrigerant dels reactors per a garantir la seguretat. La companyia elèctrica de Tòquio (TEPCO) confirma que no hi ha cap fuga dins del recipient de dos reactors.

http://www.elpais.com/articulo/internacional/Fukushima/vive/peor/accidente/nuclear/Chernobil/elpepuint/20110312elpepuint_2/Tes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s